HÍPICA ARNAU
Història
Una mica d'història

La relació dels cavalls amb la nostra família pel que fa al meu record es remonta a l’Avi Pere, era una apassionat dels cavalls, va transmetre aquest amor, al seu fill Fernando i ell a nosaltres i nosaltres als nostres fills.

Els terrenys on es troba la hípica va ser la primera i gairebé única propietat que va tenir l’avi, amb el carro, el matxo, el santxo on posava el menjar i el beure per passar la llarga jornada de treball al camp. Sortia de Castelló cap aquell paratge, que l’anomenàven la Ruïna (potser per el salitre de la terra que fa que no totes les llavors puguin fructiferar), esdevingué en el temps la Rubina.
En Fernando va ser qui va començar la compra dels primers exemplars i posteriorment a anar augmentant la familia. En Josep M es qui ha recollit el relleu d’aquesta tradició, qui està al cap davant i l’expert i l’ànima de la hípica.


Entrevista a Fernando Arnau
<A Castelló, ara hi ha més tradició que mai>
La passió que mostrava de petit el seu fill Josep Maria pels cavalls va ser suficient per animar-lo a comprar els primers equins. En Fernando Arnau, un castelloní d'arrel de 63 anys, no dubta gens a engrescar-se en festes on puguin ser presents els seus animals. Els dedica tot el seu temps i , precisament, aquest mateix estiu ha muntat una hípica, a la urbanització d'Empuraibrava.


A Castelló, el cognom Arnau fa molt de temps que s'associa als cavalls.

- "Això ve de fa molts anys. El meu fill petit, en Josep Maria, quan era molt petit li vaig comprar dos ponis. Quan va anar creixent, li vaig comprar un cavall més gran, després vaig comprar-ne un per a mi, i sempre més hem tingut cavalls."
- Des d'aquells dos petits ponis, però, han canviat molt les coses.
- "El nen i jo sempre hem tingut una bogeria especial pels cavalls i tot va començar quan vaig poder-li comprar els ponis. Llavors, vam poder tenir cavalls al costat del càmping que teníem. Vam començar posant-hi unes quantes eugeus de cria i , ara, ja en tenim una trentena. Venem els petits i amb les eugues participem en festes de cavalls."
- Abans de tot això, quina havia estat la seva relació amb aquests animals?
- "Quan era molt petit, treballava la terra amb els cavalls, a casa d'un meu oncle i a can Brossa."
- Exceptuant, en aquest cas, la festa major, els cavalls dels Arnau sempre prenen part en totes les altres diades festives del poble.
- "L'Ajuntament em convida sempre. La cavallada que es fa el febrer, anomenada Els Tres Tombs, l'organitzo jo mateix amb l'ajut d'uns quants joves del poble; també participem en el festival de Terra de Trobadors fent el torneig medieval; fa dos anys que portem les banderes a la festa del Carme i també organitzo dues fires, una a l'abril, on a més de cavalls hi ha maquinària usada, i l'altra a l'Octubre."
- Un dels actes més representatius i de més tradició és el Tres Tombs també anomenada Cavallada de Sant Antoni. Quant temps fa que la celebren a Castelló?
- "Aquesta festa es fa des de fa dinou anys. A tots els llocs on la celebren, com ara Banyoles i Olot, nosaltres hi anem. I, llavors, la gent d'aquests pobles ve cap a Castelló. Aquest any va ser molt maca perquè hi va haver una participació de 230 cavalls i en el dinar vam passar de les 400 persones."
- Considera que els cavalls haurien de poder participar en la festa major?
- "Jo sempre estic apunt per el que em diguin."
- Fins fa molt poc temps els cavalls pera  vostè eren una passió particular, però, precisament, aquest mateix estiu ha muntat un negoci amb aquests animals.
- "Si, fa un mes hem obert una hípica al mateix camp on tenim els cavalls, i, de moment, va molt bé perquè ve molta gent."
- Creu que Castelló té estimació pels cavalls?
- "A Castelló sempre hi ha hagut tradició de cavalls, però ara potser n'hi ha més que mai, sobretot perquè els particulars n'estan comprant."
- És car mantenir-los?
- "Depèn. Per a la persona que ha de tenir un cavall com els tenim nosaltres és baratíssim, perquè els tenim tot l'any al camp. Ara bé, a la persona que ha de tenir un cavall en pupilatge li costa més car."
- Els Arnau, de Castelló, s'introduiran alguna vegada en el món de l'equitació?
- "No, mai. Nosaltres només fem passejades i anem a les cercaviles."

Entrevista feta per Mairena Rivas
Publicació Diari El Punt/ Agost 11995